Friday, July 24, 2015

Lelaki,

Kalau si suami tenung handphone dari bangun tidur hingga ke 3 pagi, melayan perempuan di facebook dan whatsapp dan cuma bercakap dgn isteri mintak makanan dihidang depan mata dan bertanya stoking untuk pergi kerja. itu dipanggil apa?  biasa? sebab lelaki itu raja?


Cuba kalau si isteri buat perkara yang sama, hah! langsung digelar sang pengdosa. berdosa. derhaka.
ah Cilaka ni semua. bukan, bukan hukum agama. tapi lelaki itu.

Setiap kisah cinta diawal cerita memang indah belaka. sanggup meredah hutan belantara, berenang melawan arus ombak bergelora, menggenggam bara api membara. ah siii. tadi aku tengah duduk dekat meja makan sorang sorang baca tentang cerita seorang lelaki tua berkahwin dgn perempuan muda. aku terfikir, apa kah yang mengukuhkan atau menyatukan satu pasangan yang tua. Bayangkan lah bila badan dan berlipat lemak, kulit yang mulai kendur, itu longgar sana longgar. anak 7 bercucu 9. apakah masih ada keinginan seks diantara mereka berdua atau perasaan ingin bermanja setelah 34 tahun bersama. Apakah perkahwinan dalam islam selain menghalalkan yang haram? tidakkah sedih melihat perempuan tua itu merasa diri nya tua dan hodoh sehingga lelaki itu lebih berminat untuk memandang handphone daripada hidup bersamanya di alam realiti.tidak kah sedih merasa diri telah habis digunakan dan tidak lagi punyai khidmat? tidak ada isi dan gunanya lagi. tidak kah sedih menjadi perempuan yang mengorbankan segalanya; kecantikannya, kudratnya, cinta nya, maruah nya hanya untuk disia siakan oleh lelaki yang pernah berjanji untuk sehidup semati? ya, pengorbanan itu perlu dalam hidup ini, setiap orang akan melaluinya, tapi tidak lah terasa beban pengorbanan itu apabila setiap incinya dihargai. bukan kah kau pun manusia? tidak kah begitu?

Allahuakbar,tidak lah sekali kali aku mempersoalkan takdir tuhan untuknya. Sesungguhnya Allah itu maha penyayang, dan mohonlah pertolongan dan kasih sayang dari Nya.

"Ingatlah bila kau tidak punyai sesiapa selain Allah, Allah itu lebih dari mencukupi". (Hamka)


"Ya Allah, berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi-Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia & akhirat. Ya Allah bukakanlah bagiku hikmamu dan limpahkanlah padaku keberkahanMu, wahai Pengasih dan Penyayaang. Amin"

No comments:

Post a Comment